Fretten zijn erg leuke en speelse dieren. Veel fretten-eigenaren hebben een bijzondere band en veel plezier met deze kleine speelse dieren. Het zijn sensitieve (gevoelige) dieren. Ze zijn zeer goed in staat om stemmingen en gevoelens van mensen op te pikken. Ze reageren daar ook op. Dit is naar mijn persoonlijke mening een van de redenen waarmee de hechte band tussen een fret en zijn eigenaar is te verklaren.
Afstamming en domesticatie
De fret is één van de drie carnivoren (naast de hond en de kat) die is gedomesticeerd. Hij stamt waarschijnlijk af van de Europese bunzing (Mustela putorius). De eerste aanwijzingen van domesticatie zijn al vanaf 450 jaar voor Christus. Ze werden in eerste instantie gehouden voor de jacht op knaagdieren en konijnen.
In Amerika werd de fret pas in de 19e eeuw geïntroduceerd via schepen waar ze gebruikt werden om de ratten te vangen. Sinds 1900 wordt de fret ook in het laboratorium ingezet als proefdier voor biomedisch onderzoek. Pas de laatste 40 jaar wordt de fret ook als gezelschapsdier gehouden. In Amerika behoort de fret reeds bij de populairste huisdieren. In Europa is de fret als gezelschapsdier sterk in opkomst.
“Lady with an ermine” (schilderij van Leonardo da Vinci, ongeveer 1490)
Kleurvarieteiten
In grote lijnen zijn er de volgende kleuren bij fretten te onderscheiden:
- De albino: De pasgeboren pups zijn sneeuwwit. Met het ouder worden, wordt de vacht geler van kleur door het huidvet. De ogen zijn rood van kleur door het ontbreken van pigment.
- De wildkleur: Deze lijkt het meest op zijn voorouder de bunzing. De kleur van de dekharen varieert van zwart tot bruin, lichtbruin en beige. De ondervacht is wit tot geel. Alle kleurtinten hebben in meer of mindere mate de tekening van de bunzing met een gezichtsmasker en donker gekleurde poten en staart.
- De “Sandy colour” of “Cinnamon” is een variant van de wildkleur fret en heeft een melkchocolade kleur, een lichtgele ondervacht en meestal weinig masker.
De wildkleur en sandy-colour kunnen ook aftekeningen hebben. De meest bekende aftekening is de 'witvoet'. Witvoeten hebben witte voetjes (of tenen), weinig masker, soms een witte bef en vaak verschillende witte dekharen tussen de donkere haren door. Hieronder een aantal verschillende kleuren en aftekeningen. Bovenaan Dark-eyed-white, Blaze wildkleur, wildkleur (beide grote foto's), sandy-color en albino.
In Amerika zijn uitgebreide kleurkaarten in omloop met specifieke benamingen voor bepaalde kleuren en aftekeningen. Deze vindt u hier.
Angorafretten en 'specials'
Er worden door sommige fokkers ook Angora (langhaar) fretten gefokt, deze hebben langere dekharen dan de gewone fret. Vaak hebben deze ook kleine gekrulde haren in hun neusgaten.
Het fokken van speciale kleuren en langhaarfretten kan - zoals dat al overduidelijk al bij de honden en katten het geval is- gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Fretten met veel wit aan hun kop zoals bij de volgende kleurvarieteiten: de Panda, de Dark-eye-white en de Blaze, hebben regelmatig last van aangeboren, erfelijke doofheid. Hieronder een foto van een (dove) Panda:
Gedrag
De toenemende populariteit heeft de fret waarschijnlijk te danken aan zijn speelse karakter. Zijn gedrag is actief, komisch en sociaal naar de mens. Er wordt een goede band opgebouwd met de verzorger.
Waarschijnlijk is de fret zo speels, omdat het een roofdiertje is. Via het spelen leren de pups het jagen en ook het verdedigen van hun territorium. Een fretje zal ook altijd naar je toe komen en je uitnodigen tot spelen. Vooral jonge fretten zijn zeer speels en actief en houden er niet van om lang vastgehouden te worden. Ze spelen en onderzoeken eigenlijk voortdurend, als ze wakker zijn. Naarmate de fret ouder wordt, neemt zijn activiteit af en zal hij meer slapen. Nieuwsgierig zijn ze ook, ze kruipen overal onder, tussen en in.
Fretten zijn van nature territoriale dieren en hebben het liefst geen andere fretten in hun leefruimte. Het "spelen" wat oudere fretten doen is geen spelen maar afgezwakt territoriaal-, sexueel- of jaag gedrag.
Het is normaal dat fretten voedsel verstoppen, een soort voorraadje voor “slechte tijden”. Als dit brokjes zijn, is dit meestal geen probleem. Als u prooidieren of rauw vlees voert, kunt u deze beter in een afgesloten ruimte geven. Het geven van rauw vlees of prooidieren wordt afgeraden om te geven aan fretten met een verminderde weerstand zoals fretten die het Corona virus bij zich dragen, hele jongen of oudere fretten.
Als fretten buiten komen, zullen ze door hun nieuwsgierigheid steeds verder van het huis weglopen en weten dan helaas meestal de weg niet meer terug te vinden. Daarom kunt u ze buiten het beste alleen aan een tuigje meenemen. Als u een tuin heeft en die “fretproof” kunt maken, zodat ze er niet uit kunnen, dan vinden de meeste fretten het heerlijk om in de tuin rond te rennen en alles daar te onderzoeken.
Fretten houden ervan om nieuwe dingen te ervaren, nieuwe dingen te onderzoeken. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van speelgoed als tunnels, balletjes, een zandbak om in te graven.enz. Planten uitgraven is helaas onweerstaanbaar voor hen. U kunt dit ondervangen door de kamerplanten wat hoger te zetten of kippengaas over de plantpot aan te brengen.
Meer informatie over de zintuigen van de fret is hier te vinden.