(Artikel bijgewerkt september 2022 door Hanneke Roest)

Het is tegenwoordig niet altijd mogelijk om een fretje helemaal gezond te houden. Dat ligt helaas aan het feit dat veel fretten in Nederland en België ziek zijn vanwege het nieuwe virus (het Nieuw Systemisch Corona Virus) in de frettenpopulatie. Toch kan er veel gedaan worden om ook deze fretten zo gezond mogelijk te houden waardoor de fretjes letterlijk en figuurlijk beter in hun vel zitten.

De aankoop:

 • foto fretHet is met name belangrijk om het abnormale gedrag van een fretje met gezondheidsproblemen te leren herkennen. Kijk hiervoor op de website bij afwijkend gedrag. Zo is het oplikken van urine, het hebben van de hik, het eten van de brokjes naast het bakje en het kruimelen met voerbrokjes bijvoorbeeld geen normaal gezond gedrag.

 • Fretten laten gezond gedrag zien naast ziektesymptomen. Neem deze abnormale gedragingen altijd serieus en wacht niet te lang met het te laten onderzoeken. Fretten hebben vaak chronische ontstekingen die, als zij in een eerder stadium ontdekt worden, veel beter behandeld kunnen worden.

 • Koop een fretje bij een goede fokker/fokster waar de jonge fretjes vrij zijn van oormijt, zijn gechipt en hun eerste enting hebben gehad. Let hierbij op de gegeven voeding. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat het geven van prooidieren en rauw vleesvoeding (KVV, Carnibest, Haaks Barf e.d.) bij jonge fretten gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. De jonge pups hebben namelijk hun afweer nog niet op orde en zijn erg gevoelig voor de bacteriën en parasieten die rauw vlees bevat. 
  Vraag naar de ouderdieren welke vriendelijk en goed hanteerbaar horen te zijn. De kooien schoon en ruim. Pups kunnen vanaf 9 à 10 weken bij een nieuwe eigenaar geplaatst worden.
  Goede fokkers geven veel informatie vooraf, zijn selectief in hun keuze van nieuwe eigenaars voor de jonge pups en geven langdurig begeleiding na het ophalen van het pupje.

 • Haal een fretje uit de opvang als je begaan bent met het lot van deze gevonden of gedumpte fretjes. De opvang van Stichting de Fret heeft veel kennis betreffende de huidige ontwikkelingen op het gebied van fretten. 

 • Neem een gewone standaard fret (wildkleur, sandy of albino). Fretten met speciale kleurtjes: de “specials” of  angora (langhaar) fretten hebben meer kans op aangeboren en erfelijke gebreken.

 • Neem geen fret waar bunzingbloed in de voorouders zit, de zogenaamde frunzing. Dit zijn fretten die erg snel gestresst  zijn. Ze voelen zich al snel onveilig en hebben meer gezondheidsproblemen door deze stress. Ze vallen tussen wal en schip. Te zeer fret om in de natuur te kunnen overleven en te veel bunzing om zich veilig te voelen bij de mens. Vaak zijn ze fel en bijten makkelijk. Meestal zijn ze ook erg territoriaal en verdragen geen andere fretten en soms ook geen andere mensen/ dieren in huis dan alleen de eigenaar.

 De huisvesting:

 • Neem één fret. Fretten die alleen leven hebben, doordat zijn veel minder territoriale stress ervaren, een veel betere gezondheid. Voor meer informatie hierover zie ook “frettengedrag en stress” op de website van de Frettenkliniek.

 • Mocht je toch meerdere fretten hebben, dan is het aan te raden om elke fret een eigen hok (eigen territorium, eigen veilige plek) te geven waar de andere fret niet bij/in kan komen. Let met spelen van de fretten goed op onderlinge territoriale gedragingen.
 • Voor het welzijn van een fretje is het goed om zo vaak mogelijk in een zo groot mogelijk gebied los te lopen, liefst het hele huis. Fretten onderzoeken graag nieuwe dingen en besnuffelen met veel plezier je hele huis en indien mogelijk je tuin.
 • Een fretje kan zowel binnen- als buitenshuis worden gehouden, maar hoe groot en mooi een buitenkooi of frettenkamer ook is… een fretje zal er snel op uitgekeken zijn. Haal het diertje elke dag naar binnen waar steeds iets nieuws is te beleven, omdat er in huis “geleefd” wordt en daar dus steeds andere geurtjes zijn. Het belangrijkste zintuig van de fret is ruiken met de neus.

De voeding:

 • Brokjes van een goede kwaliteit (b.v. Virbac Veterinary HPM kitten, Hills kitten, Orijen kitten) zijn prima voeding en bevatten veel dierlijke eiwitten.
 • Het voeren van rauw vlees, rauwe eieren, eendagskuikens of prooidieren heeft al veel ziekte en ellende veroorzaakt onder fretten. Dit voedsel bevat veel meer (ziekte verwekkende) bacteriën en parasieten welke bij de fretten met een verminderde weerstand tot ernstige secundaire infecties in het maagdarmkanaal of zelfs sepsis (bloedvergiftiging) kunnen leiden. Zie voor meer informatie het artikel over voeding.

 • Groente en fruit horen niet op het menu van een carnivoor. Het maagdarmkanaal is daar niet geschikt voor.

 • Vitaminepasta kan ik kleine hoeveelheden gegeven worden als de nageltjes worden geknipt. Deze bevat veel suikers. Zalmpasta wordt door veel fretten als zeer smakelijk ervaren en is een goed alternatief.

De verzorging

 • Verschoon elke dag de poepbak, dat wil zeggen schep de natte plekken en de poep eruit en leeg 1-2x per week de gehele bak en maak deze goed schoon met heel heet water. Ontlasting die blijft liggen is een bron voor secundaire infecties. Bekijk ook elke dag de ontlasting en maak van afwijkende ontlasting een foto om deze aan de dierenarts te laten zien.
 • Elke week het fretje wegen op een weegschaal is een belangrijke tool om de gezondheid in de gaten te houden. U kunt dit bijhouden in een bestandje op de computer of gewoon in een schriftje. Als een fretje geleidelijk meer gewicht verliest dan normaal in een bepaald jaargetijde, kan dat een duidelijke aanwijzing zijn voor ziekte. Meer dan 10% gewicht verlies in de zomer is afwijkend, maar als er nog een laagje vet op de ribben aanwezig is dan is het mogelijk geen probleem.

 • Als u regelmatig 1x per 1-3 weken de nageltjes knipt blijft het fretje hier niet mee in doeken of hangmatjes hangen. Gescheurde kruisbanden komen regelmatig voor wanneer een fretje aan een nageltje blijft hangen.

 • Controleer regelmatig het beddengoed van uw fretje of er geen “halen” (door te lange nageltjes) of gaten (door het knagen: een ernstig teken van misselijkheid) aanwezig zijn.

 • Een jaarlijkse enting tegen Hondenziekte is aan te raden. Minstens zo belangrijk is een jaarlijkse gezondheidscheck én het bijpraten over nieuwe ontwikkelingen in de fretten-diergeneeskunde.
 • Tijdens de rui kan om de dag 1 cm laxeerpasta voor de kat (b.v. Kat-a-lax®) worden gegeven om haarballen te voorkomen.
 • De vacht van uw fretje zegt iets over de gezondheid van het diertje. Is de vacht plukkerig, dof, ruw, staan de haren uit of zijn er dunne of kale plekken aanwezig dan is een bezoekje aan de dierenarts aan te raden. Omdat veranderingen van de vacht geleidelijk ontstaan wordt het vaak over het hoofd gezien of onterecht toegewezen aan het ouder worden.
 • Na contact met andere fretten, voor/na het in pension gaan en na een frettendag is het aan te raden om met Stronghold® preventief tegen oormijt te behandelen. Voor de dosering zie "oormijt bij de fret"
 • Implantaten voor een chemische castratie/sterilisatie zijn een veel beter alternatief dan chirurgie. Deze implantaten hebben namelijk tevens een positief effect op de bijnieren. Zie info overimplantaten
 • Regelmatig hebben fretten, bijvoorbeeld zij die het nieuwe virus onder de leden hebben, langdurig medicatie Deze medicatie zorgt voor een verhoogde weerstand en een verbetering van het welzijn van het fretje, waardoor de kwaliteit van leven en de levensduur sterk positief worden beïnvloed.
 • Uw fretje is een speels diertje en gek op veel positieve aandacht. Daar geeft u nooit teveel want wat aandacht krijgt groeit en bloeit.