Een fret laat gezond gedrag (spelen en rondlopen) zien naast ziek gedrag. Daarom is het belangrijk om afwijkend gedrag van je fret te herkennen. Kleine gedragsveranderingen kunnen al duiden op een behoorlijk gezondheidsprobleem. Hieronder enkele aandachtspunten om de gezondheidstoestand van uw fret in te kunnen schatten.
- Leer het afwijkende gedrag van een fret herkennen
- Weeg je fret regelmatig
- Knip de nagels van je fret
- De fret temperaturen
- Hou afwijkende ontlasting in de gaten
Leer het afwijkende gedrag van een fret herkennen
De fret staat nog dicht bij de natuur. Als dit diertje zou laten zien dat het ziek was zou het in de natuur niet lang meer leven. Fretten vertonen daarom vaak normaal gedrag (rondlopen en snuffelen), soms zelfs speels gedrag naast afwijkend ziek gedrag.
Regelmatig word afwijkend gedrag helaas ook niet als zodanig herkend door fretten eigenaren. Voorbeelden zijn het oplikken van urine, het kruimelen met de brokjes, het hebben van de hik enz. Zie ook de voorbeelden van afwijkend gedrag op deze pagina en de pagina met informatie over een fret die zich ziek voelt.
Tijdens een bezoek aan de Frettenkliniek is het altijd aan te raden om filmpjes van afwijkend gedrag of foto's van bijvoorbeeld afwijkende ontlasting mee te nemen! Om te bepalen of het speelgedrag van uw fret niet te territoriaal gedrag is (wat stress oplevert in de groep) mag u ook altijd (liefst korte) filmpjes van het speelgedrag met andere fretten mee naar de kliniek nemen.
Weeg je fret regelmatig
Gewichtsverlies is vaak één van de eerste kenmerken van een zieke fret. Het is daarom belangrijk om uw fretje elke week te wegen en een lijstje van de gewichten te maken. Alle fretten hebben een winter- en zomergewicht. In de winter komen de meeste fretten aan en zijn gemiddeld 20-30% zwaarder. Naarmate het fretje ouder wordt, is het verschil tussen winter- en zomer gewicht steeds kleiner. Fretten zijn als ze jong zijn vaak zwaarder, meestal wegen ze in hun eerste winter het meeste. Naarmate ze ouder worden, neemt het gewicht meestal geleidelijk af.
Wegen gaat eenvoudig op een keukenweegschaaltje. Om de fret stil te laten zitten, kun je iets lekkers aan de weegschaal of aan je vingers smeren. De meeste fretten blijven dan voldoende lang stilzitten om het gewicht af te kunnen lezen
Vrouwtjes wegen meestal tussen de 600-1200 gram.
Mannetjes wegen meestal tussen de 800-2000 gram.
Knip de nagels van je fret
Regelmatig de nagels knippen, helpt voorkomen dat uw fretje met zijn nageltjes ergens aan blijft haken en bij het lostrekken zijn teengewichtjes of zelf het kniegewricht ontwricht. De nagels aan de voorpoten moeten gemiddeld elke twee weken geknipt worden, zeker als de fretten binnen gehuisvest zijn.
Het knippen van de nagels is niet moeilijk. Zorg ervoor dat u een speciaal nagelknippertje heeft voor dieren en iets lekkers voor de fret (bijvoorbeeld olie of een beetje boter). Leg de fret op zijn rug op uw schoot en smeer wat lekkers op zijn buik. Doe dit met beleid, want als de boter direct uit de koelkast komt, zal de fret verschrikt overeind springen, omdat het koud is op zijn buikje. Als de fret eenmaal aan het likken is, kunt u voorzichtig zijn pootje pakken en de nageltjes knippen.
Begin met de voorpootjes, want die nagels groeien het snelste. Let erop dat u niet in het leven knipt, dus niet in 'het roze deel' van de nagel. De meeste nageltjes zijn bleek van kleur en “het leven” schemert er roze doorheen. Blijf hier 2-3 mm vandaan. Nagels knippen behoort geen pijn te doen bij het diertje.
Mocht u toch in het leven knippen, dan geeft het fretje een pijnuiting, trekt zijn pootje terug en vaak zal het nageltje bloeden. Schrik hier niet teveel van. Het lijkt vaak erger dan het is, maar het bloeden stopt meestal redelijk snel. Zet de fret terug in zijn kooi en laat hem even met rust. Pogingen om er een “verbandje” omheen te leggen, geven veel weerstand bij het diertje en door de opwinding blijft het alleen maar langer bloeden.
Temperaturen
Veel eigenaren voelen het als hun fretje koorts heeft. Het diertje voelt warmer aan. Toch is het makkelijk om het zeker te weten door het diertje te temperaturen. Gebruik een digitale thermometer, omdat deze veel sneller de temperatuur aangeeft. Humane oor-thermometers kunnen niet gebruikt worden. De normale lichaamstemperatuur is 38°-39° C.
Maak de punt van de thermometer glad met een beetje glijmiddel, zalf of boter. De thermometer vervolgens voorzichtig achter in de anus (daar waar de ontlasting eruit komt) inbrengen. Een centimeter diepte is voldoende. Hou de thermometer samen met het staartje vast zodat bij een plotse beweging van het diertje de punt van de thermometer niets kan beschadigen in de darm van de fret. Gebruik nooit geweld en wees voorzichtig! Veel fretten vinden het helemaal niet leuk en protesteren hevig. Als het niet lukt, laat het dan over aan de dierenarts. Het gaat het makkelijkste als het fretje nog een beetje slaperig is. Ik leg ze dan op hun rug op mijn onderarm en temperatuur als op bijgaande foto. Met mijn pink hou ik het staartje vast. Zowel een te lage als een te hoge temperatuur is afwijkend. Neem dan altijd contact op met de kliniek.
Afwijkende ontlasting
Het dagelijks bekijken van de ontlasting van uw fret is een belangrijk onderdeel van de verzorging van uw fretje. Veel fretten kampen naarmate ze ouder worden met maagdarmproblemen. Het is lastig om dit in de gaten te houden als uw fretten in een groep zijn gehuisvest. Ook hierbij is een eigen slaapplek voor elke fret (zie huisvesting) een voordeel.