Het dagelijks bekijken van de ontlasting van uw fret is een belangrijk onderdeel van de verzorging van uw fretje. Veel fretten kampen naar mate ze ouder worden met maagdarmproblemen. Het is lastig om dit in de gaten te houden als uw fretten in een groep zijn gehuisvest. Ook hierbij is een eigen slaapplek voor elke fret (zie huisvesting) een voordeel.

Afwijkende ontlasting wordt vaak afgewisseld met redelijk normale ontlasting. Een deel van de eigenaren raakt gewend aan de periodiek optredende afwijkende ontlasting en hecht er soms te weinig belang aan.

Normale ontlasting bij brokvoeding

De ontlasting van een fretje vertelt ons veel over zijn gezondheidstoestand. Bij een voeding op frettenbrokjes behoort de ontlasting licht- tot donkerbruin van kleur te zijn en is het drolletje goed gevormd en makkelijk op te pakken. Door uitdroging aan de lucht wordt het donkerder van kleur en harder. 
Grote hoeveelheden volumineuze ontlasting duiden meestal op teveel plantaardig (onverteerbaar) materiaal in de voeding. De kwaliteit van de voeding is dan onvoldoende. Er wordt weinig uit opgenomen en het dier moet veel eten om in zijn behoeften te kunnen voorzien.

normaal

Normale ontlasting bij prooidiervoeding

De ontlasting van een fret op prooidieren als muizen, ratjes e.d. is meestal donker gekleurd door de rode bloedcellen van het prooidier, tevens bevat het vaak de haren van het gegeten dier.

NB Het is tegenwoordig niet aan te raden om prooidiervoeding te geven gezien de vele complicaties die kunnen ontstaan. Zie: Voeding van de fret

Prooidierontlasting

Afwijkende ontlasting

Indien de ontlasting regelmatig de volgende afwijkingen vertoont, is het verstandig om uw fret op de kliniek na te laten kijken.

Groene of gele dunne ontlasting
De groene en/of gele kleur betekent dat de ontlasting (door welke oorzaak dan ook) te snel door het maagdarmkanaal is gegaan. Elke irritatie van het maagdarmkanaal zoals bijv. een virus, bacterie, parasiet, verkeerd voedsel, chronische stress, partiële obstructie of inwendige disbalans kan groene of gele diarree veroorzaken.
groen
Vogelzaadontlasting
Soms hebben fretjes een soort "vogelzaadjes" in hun ontlasting. Deze "zaadjes" die eruit zien als kleine witte sesamzaadjes, ontstaan door onverteerde vetten en eiwitten in de ontlasting ten gevolge van een slechte opname van de aangeboden voedingsstoffen in de zieke darm. 
Dit wordt meestal gezien bij voeding welke veel eiwitten en vetten bevatten zoals bijvoorbeeld het "Waltham papje" (RC Convalescence Instant Support). De oorzaak is regelmatig een (chronische) maagdarmontsteking.
vogelzaad

Brijige te zachte ontlasting
Dit is ontlasting die ook als hij wat langer in de poepbak ligt niet hard wordt maar zacht blijft en bij oppakken uit elkaar valt. Vaak plakt hij vast aan het grit of de rand van de poepbak. De kleur kan hierbij varieren van donker- tot lichtbruin en okergeel.

 Plakkerige brijige faeces
Dunne niet gevormde ontlasting 
Dit betekent een ernstige verstoring in het maagdarmkanaal. Soms wordt dit afgewisseld met redelijk normale ontlasting. 
Diarree
Slijmerige ontlasting, soms met bloed
Slijmerige ontlasting komt meestal uit het laatste deel van de darmen. Soms zit er ook rood bloed bij. Meestal ontstaat dit ten gevolge van een ontsteking in het laatste deel van de darm. 
slijmerig 
Zwarte teerachtige ontlasting
Meestal is dit het gevolg van een bloeding in de maag. De kleur ontstaat doordat het bloed in de maag verteerd wordt tot een zwarte vloeistof welke vervolgens in de darmen wordt ingedikt tot een enigszins teerachtige massa. Er moet al wel een behoorlijke bloeding aanwezig zijn voordat de ontlasting zwart kleurt. Neem altijd direct contact op met de kliniek als u deze ontlasting bij uw fretje waarneemt!
zwart 
Grijze of crèmekleurige pasteuze ontlasting
Dit is ontlasting met te weinig of geen galkleurstoffen. Gal breekt het vet in het voedsel af en wordt vanuit de lever via de galblaas in de dunne darm aan het voedsel toegevoegd. Bij onvoldoende galtoevoeging wordt de ontlasting duidelijk lichter van kleur. Meestal zijn dit in eerste instantie slechts gedeeltes van de poepjes. 
galloos