Fretten zijn zeer kieskeurig. De meeste fretten hebben een duidelijke smaakvoorkeur ontwikkeld en verwachten hun vertrouwde voer in hun bakje en niets anders. Ze trekken hun neusje op voor elke verandering van voer. Het is daarom vaak moeilijk om de (oudere) fret om te schakelen op een kwalitatief beter voer.

Geleidelijk overschakelen door nieuwe brokjes bij de oude brokjes te voegen is meestal gedoemd te mislukken. De fretten laten het nieuwe voer gewoon liggen of graven net zolang in hun voederbakje tot al het nieuwe voer eruit ligt en eten alleen de oude brokjes. Een totale omschakeling (in een keer) is meestal het beste.

Het volgende kan misschien helpen:

  • Smeer boter, zalmpasta, of andere lekkernijen over de nieuwe brokjes om deze aantrekkelijker te maken. 
  • Geef 1x daags in de ochtend nog een kleine hoeveelheid van het oude voer, tegen de avond krijgt het fretje honger en begint hopelijk aan de nieuwe brokjes. Ook bij fretten maakt een beetje honger “rauwe bonen zoet”.
    Maakt u zich hierbij geen zorgen over het welzijn van uw fretje, alleen zeer zieke fretten of fretten met de ziekte insulinomen, moeten elke dag eten.
    Fretten zijn van nature prooidiereters en de jacht vindt 2x daags plaats in de schemertijd. Soms wordt er geen prooi gevangen en dan is er niets te eten.

 

IMG 3212 Small