Sommige fretteneigenaren geven hun fret fruit (rozijntjes, banaan, appel) of groente (komkommer). Dit zijn plantaardige voedingstoffen die niet verteerbaar zijn voor de fret. Bij te grote ingeslikte stukjes kan obstipatie (verstopping) ontstaan met eventueel zelfs een levensgevaarlijke darmobstructie. Daarnaast is het heel goed mogelijk dat het maagdarmkanaal (dat niet gemaakt is voor de verwerking van deze plantaardige voedingsstoffen) hierop gaat reageren met ontstekingsverschijnselen welke bij oudere dieren tot maagdarmklachten kunnen leiden.

Vet- of eiwitrijke supplementen als Ferretone®  en zalmpasta zijn onschadelijk als ze in kleine hoeveelheden worden gegeven. Koolhydraatrijke supplementen zoals Ferretvite®, Vetoquinol Care® en Nutri-plus gel® bevatten veel suikers en kunnen beter vanwege hun effect op de alvleesklier met enige terughoudendheid worden verstrekt. Geef deze alleen als u bijvoorbeeld de nageltjes moet knippen. Veel fretten vinden het namelijk wel heel erg lekker.

Fretten zijn dol op zoetigheden, maar traktaties zoals koekjes, snoepjes, chips en rozijnen kunnen beter achterwege gelaten worden. Rozijnen zitten namelijk boordevol (natuurlijke) suikers. Kleine stukjes gekookt of gebakken vlees, een klein klontje boter, een gekookt ei, honden- of kattensnoepjes gemaakt van 100% vleesproducten zijn goede alternatieven om een fretje te verwennen. Kijk bij “vleessnoepjes” altijd goed op de verpakking, soms blijkt dat er maar 4% vlees in is verwerkt.

Fruit, rozijntjes en rauw vlees zijn NIET geschikt als traktatie. Vlees (gekookt) en vleessnoepjes zijn WEL geschikt.

 

IMG 3708 levvy MobileVoedingssupplementen zijn onnodig bij een goede voeding.