Een goede voeding is essentieel voor de gezondheid van mens en dier. Het is belangrijk voor het goed functioneren van alle organen en het opbouwen van een effectief immuunsysteem. Helaas worden er in de voeding van de fret regelmatig fouten gemaakt en dat heeft belangrijke gevolgen voor hun gezondheid.
Het maagdarmkanaal van de fret
De fret is een strikte carnivoor (vleeseter). Zijn maagdarmkanaal is erop gebouwd om prooidieren in zijn geheel op te eten en te verteren. Prooidieren bestaan uit goed verteerbare vleeseiwitten. In het maagdarmkanaal van prooidieren bevinden zich slechts kleine hoeveelheden, al gedeeltelijk verteerde plantaardige bestanddelen.
Fretten hebben een relatief kort maagdarmkanaal dat bijvoorbeeld de helft korter is dan het maagdarmkanaal van de kat. Ze hebben géén blindedarm. Bij honden en katten is de blindedarm belangrijk voor de vertering van koolhydraten en vezels in plantaardige voeding. De passagesnelheid van het voedsel door de darmen van een fret is 2x zo snel als die bij de kat. In 4 uur tijd is het voedsel, bij een goed verteerbare voeding, van voor naar achter!
Wat zijn de gevolgen van dit maagdarmkanaal voor de voeding?
Door het korte maagdarmkanaal en de snelle passagetijd is de opname van voedingsstoffen minder efficiënt dan bij andere carnivoren zoals de hond en de kat. Hierdoor hebben ze behoefte aan een kwalitatief beter voedsel met een hoog eiwit- en vetgehalte van dierlijke oorsprong en een zo laag mogelijk koolhydraat- en vezelgehalte.
Plantaardige eiwitten (in granen of soya) zijn weliswaar een stuk goedkoper, maar worden slecht verteerd door de fret. De aanwezigheid van veel plantaardige eiwitten kan leiden tot de vorming van blaasgruis, een slechte huid en vacht en een slechte groei van pups. Op latere leeftijd kan het leiden tot chronische maag-darmklachten.
Aan de aanwezigheid van een kleine hoeveelheid plantaardige eiwitten in brokvoeding valt niet te ontkomen, die zijn nodig om het voer als brokjes te kunnen produceren. De fret heeft slechts behoefte aan heel weinig en goed verteerbare koolhydraten. In voeding gebaseerd op plantaardige eiwitten zitten veel meer koolhydraten dan in voeding op basis van vleeseiwitten. Een overmaat aan koolhydraten stimuleert de alvleesklier tot een hogere productie van insuline. Deze verhoogde productie kan bij een jarenlange over stimulatie leiden tot de vorming van insulinomen op latere leeftijd.
Fruit en groenten worden niet verteerd. De aanwezigheid zal de voedingswaarde van het voedsel verlagen. Grote ingeslikte stukken kunnen obstipatie (verstopping) veroorzaken. Fretten hebben echter (helaas) wel een smaakvoorkeur voor suikers, groenten en fruit.
Een simpele test om de kwaliteit van voeding te beoordelen is de hoeveelheid ontlasting die wordt geproduceerd op een bepaalde voeding. Hoe meer ontlasting → hoe slechter het voedsel wordt opgenomen → hoe slechter de kwaliteit van dat voer.
Brokvoeding:
- Hondenvoer: Op hondenvoer kunnen fretten niet leven vanwege het veel te hoge gehalte aan plantaardige eiwitten en vezels.
- Kattenvoer: Katten hebben een heel ander maagdarmkanaal en dus ook heel andere behoeftes dan de fret. Katten kunnen leven op een veel lagere kwaliteit van de voeding. De meeste kattenvoeders, zeker de goedkopere soorten, zijn dan ook volstrekt onvoldoende voor de fret.
Alleen kittenvoer van een zeer hoge kwaliteit voldoet aan de eisen voor fretten. Gewoon kattenvoer uit de supermarkt zal op de lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid van de fret. - Frettenvoer: Helaas zijn lang niet alle frettenvoeders van voldoende kwaliteit. Voor een eigenaar is het heel moeilijk om een goede beoordeling te maken betreffende de kwaliteit van het gebruikte voer. Als er maar een mooi fretje op de verpakking staat dan lijkt de voeding al heel wat. Ook voor deskundigen is dit soms lastig, omdat de voederfabrikanten het exacte recept niet prijsgeven. Het is belangrijk dat er vooral dierlijk eiwit in de brokken wordt verwerkt maar dierlijk eiwit kan sterk varieren in kwaliteit en verteerbaarheid. Zo zijn bijvoorbeeld horens en hoeven ook dierlijk eiwit maar totaal niet verteerbaar voor je fretje.
Over het algemeen kun je stellen dat een goede kwaliteit voeding duurder is door de gebruikte vleeseiwitten.
Een goedkoop voer kan NOOIT voldoende kwaliteits eiwitten bevatten.
Welke brokvoeding is aan te raden:
- Baby Pre Neutered Cat van Veterinary HPM (Hyper premium Carnivore Diet) van de firma Virbac is een voeding die ik kan aanbevelen vanwege de zeer goede resultaten. HPM is gebaseerd op een Hoog Eiwit- Laag Koolhydraat samenstelling, waarbij gemiddeld meer dan 95,5% van het eiwit van dierlijke oorsprong is. Het is verkrijgbaar via de dierenarts en via internet.
- Kittenbrokjes van Hill’s Vetessentials®, Orijen®, Eukanuba® en Iams®, Deze zijn van een voldoende kwaliteit om in alle levensstadia van de fret te voorzien.
Rauw vlees voeding (Prooidieren en KVV)
Het is gebleken dat er de laatste jaren grote problemen zijn ontstaan ten gevolge van het voeren van rauw vlees en/of prooidieren. Rauw vlees (KVV) en prooidieren, welke in Nederland verkrijgbaar zijn, bevatten infectieuze bacterien en parasieten waar fretten kennelijk ernstig ziek van kunnen worden.
Veel Nederlandse fretten zijn de laatste jaren besmet geraakt met het nieuwe systemische corona virus waardoor hun weerstand verlaagd is. Hierdoor kunnen ze de ziekteverwekkende bacterien en parasieten in rauwvlees en prooidieren niet meer zelf onschadelijk kunnen maken en kunnen er ernstig ziek van worden. Zie informatie over het nieuwe systemische corona virus in Nederland.
Het huidige advies is om GEEN rauwvlees of prooidieren meer te voeren aan fretten!
Voedingsadvies van de Frettenkliniek:
Gezonde fretten: Brokvoeding van goede kwaliteit.
Jonge, oude, zieke fretten en fretten met chronische maag-darmproblemen (misselijkheid): De brokvoeding van goede kwaliteit indien nodig aanvullen met krachtvoer als A/D blikvoer of RC Recovery Liquid.
Overschakelen naar andere voeding
Fretten zijn zeer kieskeurig. De meeste fretten hebben een duidelijke smaakvoorkeur ontwikkeld en verwachten hun vertrouwde voer in hun bakje en niets anders. Ze trekken hun neusje op voor elke verandering van voer. Het is daarom vaak moeilijk om de (oudere) fret om te schakelen op een kwalitatief beter voer.
Geleidelijk overschakelen door nieuwe brokjes bij de oude brokjes te voegen is meestal gedoemd te mislukken. De fretten laten het nieuwe voer gewoon liggen of graven net zolang in hun voederbakje tot al het nieuwe voer eruit ligt en eten alleen de oude brokjes. Een totale omschakeling (in een keer) is bij brokvoeding is soms het beste.
Het volgende kan misschien helpen: Smeer boter, zalmpasta, of andere lekkernijen over de nieuwe brokjes om deze aantrekkelijker te maken. Geef 1x daags in de ochtend nog een kleine hoeveelheid van het oude voer, tegen de avond krijgt het fretje honger en begint hopelijk aan de nieuwe brokjes. Ook bij fretten maakt een beetje honger “rauwe bonen zoet”.