Mannelijke fretten ('rammen') hebben een penis onder de buik, op 'navelhoogte'. Deze is verborgen in een soort zakje. In de penis is het penisbotje in een J-vorm goed voelbaar. Dit 'haakje' kan soms achter de tralies van de kooi blijven hangen, wat zeer pijnlijk is.
Tijdens het bronstseizoen (van december t/m het voorjaar)  zijn de testikels goed zichtbaar als 2 flinke knikkers gelegen net onder de anus. Buiten dit seizoen zijn de testikels veel kleiner en meer ter grootte van een erwt.

testikels

De testikels van een mannetje, de vacht eromheen is geschoren

Waarom castreren?
Mannetjes bereiken de pubertijd als ze 4-9 maanden oud zijn. Ze zijn seksueel actief in het bronstseizoen van (doorgaans) december tot juli.

Een mannetje, waar niet mee wordt gefokt, kan meestal het beste worden gecastreerd. Castratie maakt ze makkelijker in de omgang en verminderd de karakteristieke sterke geur. Indien een mannetje bij een andere fret(ten) wordt gehouden, is castratie een noodzaak. Ongecastreerde dieren hebben door hun opspelende hormonen een veel natuurlijker (territoriaal) gedrag dan gecastreerde dieren. Dat is de reden dat ongecastreerde mannetjes vrijwel niet met andere fretten zijn te handhaven. Hun territoriale gedrag veroorzaakt veel stress bij henzelf en bij de andere fretten.

Hoe kan een mannetje gecastreerd worden?

  1. Hormoonimplantaten blijken prima te voldoen als alternatief voor chirurgische castratie. Deze implantaten onderdrukken (tijdelijk) de afgifte van geslachtshormonen. Het gedrag en de geur veranderen hetzelfde als bij een chirurgische castratie. Mannetjes vertonen duidelijk minder territoriaal gedrag. Je kunt het zien als een “chemische” castratie.
    Een implantaat is eenvoudig toe te dienen. Het is vergelijkbaar met het plaatsen van een identiteits-chip. Implantaten kunnen vanaf de leeftijd van 3-4 maanden worden geplaatst. Bij mannetjes wachten we meestal tot ze duidelijk seksueel/territoriaal gedrag gaan vertonen. 
    Voor meer informatie zie: hormoonimplantaten.
    Voor kosten zie: Tarieven. 

  2. Chirurgische castratie is een relatief simpele en veilige ingreep. Dit kan gebeuren vanaf 5 maanden leeftijd indien het fretje al duidelijk seksueel gedrag vertoont of erg sterk ruikt. Anders kunt u beter wachten tot 6 maanden leeftijd. 

Mijn fretje heeft maar 1 bal!
Regelmatig komt het voor dat er maar 1 testikel is afgedaald. Dit heet met een mooi woord cryptorchisme. Een fret heeft echter altijd 2 testikels. De andere bal zit dan nog in de buik, bij het lieskanaal of voor de balzak. Het heeft geen enkele zin om met een castratie slechts de afgedaalde bal te laten verwijderen.

Castratie cryptorchEen cryptorch mannetje

Een binnenbal (een testikel die nog in de buik zit) heeft door de hogere temperatuur in de buikholte meer kans om op latere leeftijd tumoreus te ontaarden. Het is dus altijd verstandig om deze te laten verwijderen. Een heel enkele keer zijn beide testikels niet afgedaald. Hiervoor geldt hetzelfde als bovenstaande. 
Indien de niet afgedaalde testikel(s) zich niet in de buik maar daarbuiten tussen het lieskanaal en de balzak bevindt, kan behalve voor een chirurgische castratie ook voor een implantaat worden gekozen.

Met de castratie van een fret met een binnenbal (cryptorch) hebben we op de Frettenkliniek veel ervaring. Deze operatie is veel uitgebreider maar altijd succesvol.