De geslachtsopening (vulva) van het vrouwtje (moertje) ligt onder de anus. Tijdens het bronstseizoen (van ongeveer maart tot augustus) zijn de vulvalippen sterk gezwollen en lijkt de vulva op een koffieboon of bij langdurige loopsheid nog wel groter.
Vrouwtjes worden loops in het voorjaar volgend op hun geboorte. Dat is op 4 tot 10 maanden leeftijd. Het natuurlijke bronstseizoen is van maart tot september, maar sommige vrouwtjes worden eerder loops.
Bij een loops vrouwtje zwelt de vulva onder invloed van vrouwelijke hormonen op tot een flinke koffieboon. Als het vrouwtje niet gedekt wordt, blijft zij gedurende het gehele bronstseizoen (6 maanden) loops. De eisprong, waardoor de loopsheid eindigt en normaliter een zwangerschap begint, treedt namelijk pas op na een dekking. Als een fretje niet gedekt wordt, veroorzaken de hoge vrouwelijke hormoonspiegels voor een verminderde functie van het beenmerg (beenmergdepressie). Daar kan de fret erg ziek van worden en zelfs aan overlijden!
Een (hoog)loops fretje met een grote vulva
Een eenjarig fretje aan het einde van het bronstseizoen. De 6 maanden loopsheid veroorzaken kaalheid en algehele verzwakking.
Wat is er te doen aan de loopsheid?
Het is verstandig om een fretje niet langer dan één maand loops te laten. Zeker niet wachten tot de loopsheid voorbij is!! Als vrouwtjes immers te lang loops zijn, krijgen ze ernstige problemen met beenmergdepressie.
- Hormoonimplantaten zijn een perfect alternatief voor chirurgische castratie/sterilisatie en hebben duidelijk de voorkeur. Deze implantaten onderdrukken (tijdelijk) de afgifte van geslachtshormonen. Het gedrag en de geur veranderen hetzelfde als bij een chirurgische castratie/sterilisatie.
Vrouwtjes worden niet meer loops en hebben daardoor ook geen last van beenmergdepressie. Zowel mannetjes als vrouwtjes zijn niet meer bronstig of vruchtbaar en vertonen duidelijk minder territoriaal gedrag. Je kunt het zien als een “chemische” castratie/sterilisatie.
Groot voordeel van een implantaat is dat deze fretten op latere leeftijd minder kans hebben op het ontstaan van bijnierproblemen.Een implantaat is eenvoudig toe te dienen. Het is vergelijkbaar met het plaatsen van een identiteits-chip.
Implantaten kunnen vanaf de leeftijd van 3-4 maanden worden geplaatst.
Voor meer informatie zie: hormoonimplantaten.
Voor kosten zie: Tarieven. - Chirurgische sterilisatie kan het beste vóór of in het begin van de loopsheid worden uitgevoerd. Normaliter gebeurt het vanaf 6 maanden leeftijd. Bij een sterilisatie worden beide eierstokken verwijderd. Dit kan het beste gebeuren door een dierenarts die hier al enige ervaring mee heeft. Indien de eierstokken niet volledig worden verwijderd kan een klein deel achterblijven en zal het restant ontaarden. Het fretje wordt dan een paar weken tot een paar jaar later weer loops. Een tweede operatie is echter veel moeilijker en kan ernstige complicaties met zich meebrengen.
- Fokkers laten hun vrouwtjes dekken.