Er zijn veel huidaandoeningen bekend bij de fret, niet altijd is de oorzaak van het huidprobleem duidelijk. Een goed algeheel lichamelijk onderzoek, een bloedonderzoek, een microscopisch onderzoek van een huidafkrabsel of een histologisch onderzoek van een huidbiopt kunnen gelukkig vaak de oorzaak achterhalen waarna een behandeling mogelijk is.

Kaalheid: Kaalheid of een dunner wordende vacht is de meest voorkomende huidaandoening. De belangrijkste oorzaak bij oudere fretten is een probleem met de bijnieren. Bij niet gesteriliseerde vrouwtjes is na een langdurige loopsheid een kaalheid onder de buik en in de liezen zichtbaar als gevolg van de invloed van een teveel oestrogenen. Ook kan dit optreden als er een stukje van de eierstok is blijven zitten na een (niet correct uitgevoerde) sterilisatie. Zie ook beenmergdepressie. Diverse andere inwendige aandoeningen kunnen ook een dunner wordende vacht veroorzaken. 

Kale staart: Bij veel fretten dunt in de zomer de beharing van de staart behoorlijk uit. De oorzaak hiervan is onbekend. Zolang het niet verder gaat dan de staartbasis lost het probleem zich vanzelf weer op. We noemen dit het "kale staarten syndroom".
Note 2021: Er zijn helaas wel degelijk aanwijzingen dat een kale staart in de zomer wordt veroorzaakt door chronische stress (territoriale stress of stress door chronische pijn). Zeker als deze kaalheid al bij jonge dieren van enkele jaren oud optreedt. Het is verstandig uw fretje bij dit symptoom te laten onderzoeken.

Een korsterige staart
Bij oudere fretten komt een aandoening van de staart voor die naast kaalheid, gepaard gaat met flinke korsten. Meestal begint het aan de punt en breidt het zich naar voren uit. De oorzaak hiervan is niet altijd duidelijk waardoor het slecht behandelbaar is.

stasrt

Vlooien

Fretten zijn net zo gevoelig voor vlooien als honden en katten. Meestal veroorzaken deze vlooien een milde jeuk. Fipronil (Frontline®) spray is een veilig middel om deze parasieten te bestrijden. Het dier wordt hierbij geheel ingesprayed. Een makkelijke en ook effectieve manier is de toediening van een 15 mg pipet selamectine (Stronghold®) in de nek van de fret. Dit middel is tevens werkzaam tegen oormijt. Het is belangrijk om bij vlooien niet alleen de fretten maar ook de andere aanwezige huisdieren te behandelen.

bijtwonden in nekOntsteking in de nek

Ontstekingen in de nek ontstaan over het algemeen door bijtwondjes van andere fretten in de groep. Meestal zijn dit ongecastreerde mannetjes, maar ook fretten die erg territoriaal zijn, kunnen dit ongewenste gedrag vertonen. Gecastreerde mannetjes waarbij de bijnieren ontaarden kunnen ook weer dominant sexueel gedrag gaan vertonen. Het gedrag van de bijtende fret veroorzaakt niet alleen schade aan de nek, maar kan veel ernstigere gevolgen hebben voor de gebeten fret. Stress is een belangrijke factor in het ontstaan van (ernstige)maagproblemen. Hieronder een foto van een mannetje met ernstige bijtwonden. De vacht eromheen is weggeschoren. 

Schimmelinfectie

Een infectie van de huid met een schimmel komt bij fretten niet veel voor. Als het al gebeurt dan is dat bij jonge fretjes in het nest die nog weinig eigen afweer hebben. Vaak zijn er dan ook Perzische katten aanwezig. Deze katten zijn namelijk erg gevoelig voor schimmelinfecties. Meestal is een plaatselijke behandeling voldoende of herstellen de fretten spontaan.

Brandwonden na chirurgie

Helaas komt het regelmatig voor dat wij fretten in de Frettenkliniek krijgen die ernstige brandwonden elders hebben opgelopen na een operatie als bijvoorbeeld een sterilisatie. Deze fretten hebben na de operatie te lang op een te warm warmtematje, warme kruik of onder een te hete warmtelamp gelegen. Fretten zijn erg gevoelig voor warmte

Het huidverval is vaak pas zichtbaar vanaf 1-2 weken waardoor een relatie met de operatie niet altijd wordt gelegd. De grootste plekken zitten meestal op de rug, maar ook onder de buik tussen de voorpoten is een kwetsbare plek. Op de foto hieronder zijn ernstige brandwonden op de rug van een fret te zien, vier weken na de sterilisatie. 

brandwonden door warmtematje

Lees een verhaal over brandwonden

Huidtumoren

Huidtumoren komen bij fretjes van middelbare leeftijd regelmatig voor, maar zijn gelukkig over het algemeen goedaardig. Sommige tumoren kunnen ulcereren waardoor een zwarte korst op het tumoroppervlak ontstaat. Omdat ze meestal weinig verheven zijn, lijken de plekjes soms meer op exceemplekken. Jeuk is soms aanwezig. Huidtumoren kunnen het beste chirurgisch verwijderd worden en vervolgens histologisch worden onderzocht.