Oormijt (Otodectes cynotis) is een kleine parasiet die in grote aantallen als kleine torretjes in de oren van de fret kunnen rondkruipen. Ze kunnen bij de fret veel schade aanrichten. Behandelen is absoluut noodzakelijk.

oormijt 3Hoevaak komt oormijt voor bij fretten?

Oormijt is een veel voorkomende aandoening bij fretten. Vaak worden jonge fretten in het nest al geïnfecteerd door de moeder. De oormijt wordt daarnaast ook makkelijk via (kort) onderling contact tussen fretten overgebracht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het bezoek aan frettendagen, na een verblijf in een pension of in een opvang. Ook de introductie van een nieuwe fret in de groep kan voor een nieuwe besmetting zorgen. 

Welke schade richt de oormijt aan?

De oormijt veroorzaakt een ontsteking van de gehoorgang. Fretten laten meestal slecht zien dat ze ziek zijn en dat geldt ook voor een oormijtinfectie. Sommige fretten laten zien dat ze jeuk aan hun oren hebben, schudden met hun kop, krabben aan hun oren of schuren met de kop over de grond. De meeste fretten vertonen echter geen symptomen waardoor een infectie soms jarenlang niet opgemerkt wordt. 

Het grootste probleem is dat oormijt een chronische oorontsteking veroorzaakt en het trommelvlies kan beschadigen waardoor bacteriën door het trommelvlies in het middenoor kunnen dringen en een acute - of chronische middenoorontsteking kunnen veroorzaken. Lees hier over een fret met een middenoorsteking

Hoe weet je of je fret oormijt heeft?

Met het blote oog is aan de buitenkant van de oren niet zichtbaar of de fret wel of geen oormijt heeft. Het bruine of bruin/zwarte oorsmeer dat vaak in de oorschelp zichtbaar is zegt niets over de aanwezigheid van deze parasiet. Alleen met een otoscoop (oorkijker) kan de oormijt in de oren worden aangetoond. De mijten zijn dan als kleine beweeglijke speldenknopjes zichtbaar. Vraag daarom bij elk bezoekje aan de dierenarts of hij/zij even in de oren wil kijken. Als één fret in een groep oormijt heeft, ga er dan vanuit dat alle fretten oormijt hebben. Behandel daarom altijd alle fretten tegelijk.

oren bekijken 3

In het oor kijken met een otoscoop

Is oormijt besmettelijk voor de hond of de kat?

Hoewel theoretisch wordt aangegeven dat de frettenoormijt besmettelijk kan zijn voor honden of katten, blijkt dat in de praktijk heel erg mee te vallen. Besmetting naar de hond en kat zal alleen optreden na intensief contact, bijvoorbeeld als de fret bij hen in de mand slaapt. Het is meestal niet nodig om de hond en kat mee te behandelen.

De beste behandeling

stronghold gevenOormijt is gemakkelijk te behandelen met het middel Stronghold® of Evicto® (selamectine). Dit medicijn is bij uw dierenarts verkrijgbaar. Dit is een makkelijk toe te dienen pipetje dat leeggemaakt wordt op de huid in de nek. Het middel is volkomen veilig en wordt al jarenlang in onze Frettenkliniek naar volle tevredenheid gebruikt. Het werkt een maand lang (normaliter lang genoeg om alle mijten die uit de eitjes komen te doden) en verspreidt zich via het huidvet. Het werkt ook tegen vlooien en wormen, hoewel deze laatste bij de fret vrijwel nooit voorkomen. Geef twee maal een behandeling met Stronghold® of Evicto® met een maand tussentijd. 

Voor een juist gebruik hieronder enkele aanwijzingen:

  • Een dubbele behandeling met 1 maand tussentijd.
  • Alle fretten tegelijk behandelen.
  • Controleer of het gaatje in het pipetje goed open is zodat alle vloeistof er makkelijk uit kan.

Welke dosering moet ik geven?

Oormijtbehandeling

Advies Frettenkliniek

Fretten 400 – 1300 gram

Een Stronghold® 15 mg. pipet. Herhalen na één maand

Fretten > 1300 gram

Een een Stronghold® 30 mg. pipet (dubbele dosis !!). Herhalen na één maand.

Fretten < 400 gram

Stronghold® dosering aanpassen volgens schema dierenarts

Jonge frettenpups

Liefst pas behandelen als zwaarder dan 400 gram.

Na bezoek frettendag, frettenpension, frettenopvang

Als de fretten mee zijn geweest: alle fretten eenmalig behandelen

Na introductie nieuwe fret in groep

Alle fretten eenmalig behandelen.

Tot slot
Na een behandeling met Stronghold is een fret over het algemeen vrij van oormijt, tenzij.... het diertje opnieuw wordt geïnfecteerd door contact met een niet behandelde fret! En dat gebeurt sneller dan de meeste eigenaren zich realiseren.