Blaasproblemen

De aanwezigheid van teveel plantaardige eiwitten in de voeding kan leiden tot de vorming van blaasgruis. Vooral drachtige vrouwtjes zijn hier gevoelig voor. De normale urine zuurtegraad hoort bij een goed dieet, gebaseerd op dierlijke eiwitten, ongeveer 6 te zijn. Bij verkeerde voeding zal de pH stijgen en de fret gevoelig worden voor de vorming van magnesium ammonium fosfaat kristallen (Struviet), gruis of steentjes in de alkalische urine.

Symtomen
Blaasgruis of blaassteentjes kunnen bij vrouwtjes leiden tot een blaasontsteking. Vrouwtjes met een blaasontsteking hebben last van frequent urineren en pijn bij het plassen. Soms is er bloed bij de urine aanwezig. Bij mannetjes kan het naast een ontsteking van de blaas, een verstopping van de pisbuis veroorzaken. Dit laatste is een ernstige situatie. Mannetjes met een verstopping van de plasbuis kunnen moeilijk of niet plassen. Soms is het echter moeilijk om te bepalen of een fretje moeite heeft met plassen of juist met poepen. Indien het fretje duidelijk moeite heeft met plassen is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Deze fretten kunnen snel verslechteren indien de verstopping niet wordt opgeheven.

Diagnose
De dierenarts kan doormiddel van een urineonderzoek en eventueel een röntgenfoto meer informatie verkrijgen over de blaasproblemen. Mannetjes met een verstopping kunnen, net als verstopte katers, geholpen worden met behulp van katheterisatie van de pisbuis. Antibiotica en een correctie van de voeding zijn daarna belangrijk.

NB. Moeilijk plassen bij mannetjes ouder dan 3 jaar is vaker het gevolg van een prostaatprobleem ten gevolge van een bijnierprobleem dan van een verstopping van de pisbuis!

Preventie
Fretten die een dieet hebben van prooidieren, KVV en/of de juiste brokvoeding (zie De voeding van de fret) hebben vrijwel nooit last van deze aandoening.

blaas

Een verstopping van de plasbuis van een mannetje met blaassteentjes. Deze fret kon nog maar moeilijk plassen.

Nierproblemen 

nierpatient slijmvliesbeschadiging 3Nierproblemen komen veel voor bij zowel oudere als jongere fretten.
Deze problemen zijn onder te verdelen in nierontsteking en nierfalen.

Fretten hebben regelmatig last van een nierontsteking, vaak niet opgemerkt door de eigenaar. Deze is meestal het gevolg van een ontsteking elders in het lichaam. De nieren zijn namelijk erg gevoelig. Dit zijn vaak fretten die hun eigen urine drinken. Bij een nierontsteking moet altijd gezocht worden naar de primaire oorzaak en die tevens aangepakt worden.

Als een nierontsteking langdurig aanwezig is kunnen de nieren uiteindelijk hun werk niet meer doen en raakt het fretje in nierfalen. Ook door andere oorzaken kunnen de nieren in nierfalen geraken. Wat het meest opvalt is dat de fret magerder wordt. Ondanks bijvoeding valt het diertje geleidelijk aan steeds meer af. Soms valt op dat het fretje meer drinkt en plast dan de andere fretten. De vacht wordt vaak dof en dun. Naarmate de nieren steeds slechter worden, verminderd de eetlust en is het fretje vaak misselijk. Een vieze geur kan uit het bekje te ruiken zijn. 

Doordat de nieren niet goed meer functioneren hopen zich afvalproducten op in het lichaam. Deze afvalproducten maken het fretje ziek. Je kunt hier spreken van een interne vergiftiging.

De nierfunctie kan onderzocht worden door het doen van bloed- en urineonderzoek. Belangrijk om te weten is dat vooral het Ureum (BUN) gehalte belangrijk is. Het kreatinine gehalte in het bloed zegt weinig over de nierfunctie bij de fret. Het Ureum gehalte kan echter ook door andere oorzaken behoorlijk verhoogd zijn, daarom is het belangrijk om ook naar de urine van het fretje te kijken en andere oorzaken van een verhoogd Ureum gehalte uit te sluiten. Eigenlijk zou de fret met nierfalen aan de nierdialyse moeten, maar dat kan natuurlijk niet. Wel kan bij acuut nierfalen de fret via een infuus goed worden doorgespoeld. Daarnaast zijn er zowel bij een nierontsteking als bij nierfalen diverse medicijnen om de nieren te ondersteunen. 

Fretten met niet goed functionerende nieren (in nierfalen) hebben al niet zo'n goede eetlust en kunnen sterk vermageren. Een nierdieet is meestal minder smakelijk en indien het niet goed gegeten wordt, is het niet raadzaam om dit het fretje te geven.